|

"Evropa nije spremna za harmonizaciju poreza"

"Evropa nije spremna za harmonizaciju poreza"
0
F
FENA
8.2.2011. u 17:36
0
komentara
0

dijeljenja
"Evropa nije spremna za harmonizaciju poreza"
Evropa nije spremna za harmonizaciju poreskih stopa i nemoguće je postići dogovor o takvim pitanjima do kraja sljedećeg meseca, izjavio je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.
Ta izjava se odnosi na prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel predstavljen na samitu Evropske unije u petak, 4. februara, koji je podržao i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, za sklapanje "pakta o konkurentnosti", prenio je Reuters.

Pomenuti prijedlozi, koji imaju za cilj da ojačaju fiskalnu disciplinu u članicama eurozone i drugim zemljama u okviru EU, obuhvataju plan za izjednačavanje poreskih stopa, ukidanje indeksacije plaća, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i uključivanje ograničenja duga u ustave zemalja eurozone.

"Postoje neka pitanja u okviru predloženog pakta za čije rješenje Evropa još nije spremna, a to uključuje harmonizaciju poreza i poreskih sistema", izjavio je Frattini u razgovoru s novinarima tokom posjete Pragu.

Merkel je istakla da sporazum o pomenutim mjerama mora da bude postignut u martu da bi ona nakon toga mogla da podrži povećanje obima fonda za finansijsku pomoć prezaduženim zemljama eurozone.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.