Potez predostrožnosti
30

Evakuisani neboderi u Hong Kongu: Sumnja se na novi način prenosa koronavirusa

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 100 stanovnika u 35 domaćinstava na javnom imanju u Hong Kongu evakuisano je nakon što je potvrđeno da su dvije osobe u zgradi zaražene koronavirusom.

Potez predostrožnosti potaknuo je slučaj 62-godišnje žene u sobi 307 na trećem spratu kuće Hong Mei, na imanju Cheung Hong. Tačnije, zaraženi su muškarac i žena. Prema pisanjima stranih medija, zaražena žena je živjela u stanu tačno ispod muškarca, a riječ je o stanovima koji dijele zajednički odvod.

Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i zrakom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dijele taj odvodni sistem te ih podvrguli medicinskom nadzoru.

Za sada je poznato da je zaražena žena prva oboljela od koronavirusa, počela je da kašlje 3. februara, nakon toga je tri puta otišla kod ljekara u naredna četiri dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu Princes Margaret. Odmah je stavljena u izolovano odjeljenje i u stabilnom je stanju.

Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su također stavljeni u karantin i podvrgnuti su testiranju na koronavirus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hong Kongu, Yuen Kwok kazao je da odvodna cijev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama i to preko ventilacije.

"Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, vazduh iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cijevi za ventilaciju", pojasnio je Kwok.