Svijet
29

Euroskeptici koji se zalažu za vraćanje njemačke marke slave ogroman uspjeh

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Euroskeptički raspoložena Alternativa za Nemačku (AfD) koja se, između ostalog, zalaže za ukidanje eura i povratak njemačke marke, slavi večeras u Berlinu svoj ogroman uspjeh na evropskim izborima, na kojima su pobjednici demokrišćani kancelarke Angele Merkel.

Mediji ocjenjuju da će sada, dolaskom AfD, u "srcu EU" biti njeni kritičari.

"Mi smo nova njemačka narodna partija", uzvikivao je šef AfD Bernd Lucke, pred okupljenim u partijskoj centrali i govorio o "proljeću u Njemačkoj", dok su kritičari sa skepsom ukazali da sa svega 6,5 posto osvojenih glasova jedna partija sebe ne može nazivati narodnom partijom.

AfD se sa osvojenih oko 6,5 posto glasova plasirala kao peta po snazi politička partija u 81- milionskoj njemačkoj državi, na današnjim izborima za Evropski parlament (EP).

Na izborima za EP AfD je osvojila oko dva posto više, nego na saveznim parlamentarnim izborima lani, kada im za dlaku nije uspjelo da uđu u njemački Bundestag.

Ovoj partiji se prebacuje opasna igra sa nostalgijom, "pecanje" u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Nijemaca....

"Ako euro propadne, Evropa neće propasti", ponavlja Lucke, navodeći da se EU raspada, "pod eurom", na siromašni jug i privredno uspješni sjever i da vlada Merklove pogrešno kaže da njenoj politici nema alternative.

Lucke je večeras isključio još jednom mogućnost saradnje sa desničarima u EP, navodeći da je AfD konstruktivna partija.

Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odijela, stoje iza Luckea, univerzitetskog profesora ekonomije i oca petoro djece. AfD je osnovana u aprilu prošle godine i to je, zapravo, partija muškaraca, pošto oni čine 86 posto članstva.

Za AfD se kaže da ima više 10.000 članova i na svojoj strani ima i bivšeg socijaldemokratu i ljevičara Oskara Lafontainea, koji je bio njemački ministar finansija kada je uveden euro.

Demokrišćani Merkelove su, uprkos gubicima, pobjednici današnjih izbora za Evropski parlament (EP) na koje je u Njemačkoj pozvano preko 61 milion birača, pokazuju prvi rezultati glasanja, prema kojima je, međutim, i ekstremno desna neonacistička Nacionaldemokratska partija (NPD) ušla u EP.

Za demokrišćane je glasalo 36,1 posto Nijemaca, procjenjuje televizija ARD, dok je za Socijaldemokratsku partiju glasalo (SPD) 27,5 posto, a za euroskeptičku AfD 6,5 posto Nijemaca.

Zeleni, koje je nekada vodio bivši šef njemačke diplomatije Joschka Fischer, dobili su oko 10 posto glasova, Ljevica 7,8, a liberali, takođe bivšeg šefa njemačke diplomatije Guido Westerwelle 3,1 posto.

NPD, o čijoj zabrani se u Njemačkoj dugo lome koplja može računati s jednim poslanikom u EP.

Na današnje izbore izašlo je 48 posto Nijemaca, što je više nego 2009. godine, kada je u Njemačkoj glasalo 43,3 posto birača.

Pošto je Savezni ustavni sud Njemačke ukinuo član o tri posto osvojenih glasova, kao "granicu" za ulazak u EP, računa se da će na taj nacin u EP ući i one partije koje dobiju najmanje 130.000 glasova ili oko jedan posto glasova.

Od ukupno 766 poslaničkih mjesta u EP, Njemačkoj pripada 99, kaže statistika.

Njemačka statistika kaže da je među njemačkim biračima stranog porekla najviše Poljaka, oko 460.000, i više od 130.000 Italijana.