Zakazani za april
105

Europarlamentarci pozivaju na jaču kontrolu izbora u Mađarskoj, strahuju od mogućih malverzacija

V. K.
Izbori u Mađarskoj zakazani za 3. april (Foto: EPA-EFE)
Izbori u Mađarskoj zakazani za 3. april (Foto: EPA-EFE)
Međustranačka grupa europarlamentaraca pozvala je na pokretanje opsežne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Mađarskoj zbog straha da bi se vladajuća stranka na čelu s Viktorom Orbanom mogla služiti malverzacijama kako bi osvojila vlast.
Kako je ranije i navedeno, Mađari će 3. aprila izaći na parlamentarne izbore na kojima će se odlučivati o sudbini sadašnjeg premijera Viktora Orbana, koji posljednjih 12 godina vlada Mađarskom.

U pismu šefu Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja provjerava ispravnost izbora, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su kancelariju da osigura punu misiju provjere izbora u Mađarskoj.

"Dolazimo iz pet političkih grupa i 19 različitih zemalja. Međutim, svi dijelimo zabrinutost da izbori u Mađarskoj neće biti održani po najvišim demokratskim standardima", navodi se u pismu.

ODIHR, kao dio Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, započeo je procjenu potreba misije koju treba poslati u Mađarsku.

Nakon izbora 2018. godine, na kojima je Orbanova stranka Fidesz osvojila dvotrećinsku većinu, posmatrači OSCE-a kritikovali su upotrebu neprijateljske i ksenofobične retorike te kampanje koje su ograničavale prostor za suštinsku debatu.

Zastupnici Evropskog parlamenta u svom pismu su naglasili probleme iz 2018. godine, ali su također podigli uzbunu i zbog novih pravila registracije birača u Mađarskoj, za koja kažu da ljudima olakšavaju korištenje fiktivnih adresa.

"Široko se strahuje da će ova pravila vladajuća stranka instrumentalizovati kako bi povećala svoju biračku bazu, naročito u regijama gdje imaju manji broj glasova", stoji u pismu europarlamentaraca.

Kako se navodi, pismo su potpisali zastupnici iz grupacije zelenih, socijaldemokrata, centra, ali i radikalne ljevice. Nekoliko potpisnika pisma dolazi i iz Evropske narodne stranke (EPP), kojoj je donedavno pripadao i mađarski Fidesz.

Prema pisanju Guardiana, pismo je potpisala i poljska političarka Danuta Hübner, bivša komesarka EU za Poljsku. Pored navedenih grupacija, pismo su potpisali i predstavnici mađarske opozicije, a podrška je stigla i iz Francuske, Njemačke, Švedske, Češke Republike, Grčke i Rumunije.