Eurobirokrate zarađuju najmanje sedam hiljada eura mjesečno

S
SRNA
30.11.2012. u 11:31
0
4
Eurobirokrate zarađuju najmanje sedam hiljada eura mjesečno
0
Eurobirokrate zarađuju najmanje sedam hiljada eura mjesečno Foto: AFP
Eurobirokrate mjesečno zarađuju najmanje sedam hiljada evra.
U isto vrijeme u zemaljama sa stabilnom ekonomijom, kao što su Njemačka, Engleska ili Holandija, službeničke plate u državnim institucijama nisu veće od tri hiljade eura mjesečno.

U južnoj Evropi, po kojoj je kriza najjače "udarila", mjesečni prihodi državnih službenika značajno su niži - od 800 do dvije hiljade eura.

Prošle godine zemlje članice EU obratile su se Evropskom sudu u vezi sa odbijanjem Eurokomisije da zamrzne plate za 44 hiljade evropskih službenika, ali su dobili obrnuti efekat: Od januara te godine briselske birokrate počele su još bolje da žive. Recimo, ni šest hiljada eura mjesečno "nije loše".

Plata šefa Eurokomisije Jose Manuel Barroso je 25,5 hiljada eura, a svaki četvrti službenik EU dobija platu veću od deset hiljada eura.

Politički analitičari kažu da je evropska birokratija dobro obezbijeđena, ima visoki status i stabilne prihode.

Onaj koji završi karijeru u svojoj domovini može da ode u Brisel i tamo zauzme visoko mjesto u Eurokomisiji ili da postane poslanik Evropskog parlamenta.

Zato su evropske vlasti zainteresovane da njihov životni standard bude na visokom nivou.

Integracija Evrope se dešava pod zastavom borbe sa evropskom finansijskom - ekonomskom krizom. Ali, ova kriza je više dužnička. Jer, države su dužne velikim međunarodnim finansijskim strukturama.

Upravo one koriste Brisel da bi Evropi obukli "luđačku" košulju, kako bi uzele pod kontrolu njihov budžet, finansijske tokove - upozoravaju analitičari.

Mnogi smatraju da su euroslužbenici "marionete svjetske finansijske oligarhije", koja živi prema principu: Ništa lično - ovo je samo biznis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: