{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo jedan od osam Evropljana vjeruje da političari mogu riješiti probleme

S
13.12.2012. u 11:29
1
1
Samo jedan od osam Evropljana vjeruje da političari mogu riješiti probleme
1
Samo jedan od osam Evropljana vjeruje da političari mogu riješiti probleme
Foto: Arhiv/AFP
Samo jedan od osam Evropljana vjeruje u sposobnost političara da izađu na kraj sa predstojećim izazovima, pokazala je anketa njemačkog Fonda za probleme budućnosti, čije je sjedište u Hamburgu.
U Njemačkoj je takvih optimista samo jedan od 20. U Poljskoj i Grčkoj broj onih koji vjeruju svojim političarima ne premašuje procenat greške prilikom proračuna?!

Svečana dodjela Nobelove nagrade za mir u Oslu obradovala je političke poslenike EU, ali u cijeloj Evropi nivo povjerenja građana u svoje predstavnike u evropskim institucijama vlasti pao je do najnižeg nivoa.

Kakvo je stanje u EU i Evropi upšte - pokazuju vijesti. Njemački "Die Welt" u tekstu "Početak kraja EU", napisanom u novembru, naveo je da se u Madridu, "daleko od prijatnih konferencijskih sala, kafea i soba za odmor sjedišta EU, policija obrušila svom snagom svojih palica i gumenih metaka na mirne demonstrante".

Iz Brisela, gdje tako vole da govore o ljudskim pravima, nije se čula ni jedna riječ negodovanja ili saučešća za žrtve samovolje.

Otprilike u isto vrijeme, prema navodima ovog lista, komesar EU za pitanja pravosuđa Viviane Reding pred televizijskim kamerama je slavodobitno izjavila da je dostignut historijski proboj u borbi za jednakost olova.

Sada 40 posto mjesta u posmatračkim savjetima velikih korporacija treba da pripadne ženama.

Komitet EU za prava žena riješio je da se pozabavi revidiranjem ilustracija o ulogama žene u dječijim slikovnicama – nije dobro da se dječaci igraju automobilima, a djevojčice lutkama?!

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" objavio je komentar povodom odbijanja činovnika Evropske komisije da smanje troškove za sopstveno izdržavanje, a "Tagescajtung" piše o nekotrolisanom trošenju sredstava iz strukturnih fondova.

Novinari su još jednom podsjetili na izjavu britanskog premijera i evroskeptika Dejvida Kamerona da Brisel živi u izvjesnom paralelnom prostoru u odnosu na građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: