Nogomet ispred politike
15

EURO bi mogao prekinuti samit lidera EU u Briselu, Macron u posebnom fokusu

N. Ž.
Emmanuel Macron s nogometnim reprezentativcima Francuske (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron s nogometnim reprezentativcima Francuske (Foto: EPA-EFE)
U Briselu se danas održava neformalni skup lidera država članica Evropske unije, a glavna tema su najvažniji poslovi u EU. Ipak, zbog činjenice da se trenutno igra Evropsko nogometno prvenstvo, vjerovatno će doći do blagih izmjena u planu.

U terminima od 18 i 21 sat igraju četiri selekcije koje dolaze iz Evropske unije. Od 18 sati snage su odmjerili Belgija i Slovačka, dok od 21 sat igraju Francuska i Austrija.

Da stvar bude čudnija, radna sesija lidera zakazana je za 6:30 sati, pa vrijedi vidjeti da li će se na njoj pojaviti premijer Belgije Alexander De Croo i predsjednik Slovačke Peter Pellegrini, koji je tu umjesto Roberta Fice, premijera ove zemlje koji se oporavlja od pokušaja atentata.

Međutim, fokus u evropskim medijima je večerašnjem meču od 21 sat. Francuska će igrati protiv Austrije, a imajući u vidu da su izbori u ovoj zemlji zakazani za manje od dvije sedmice, predsjednik Emmanuel Macron će teško propustiti priliku za sliku kako gleda Trikolore.

Sve to bi se moglo "ispremetati" s neformalnim sastankom lidera, gdje se očekuje da će biti otkrivena imena prijedloga za predsjednika Evropske komisije, Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta te Visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku.

Trenutno, favoriti su Ursula von der Leyen za novi mandat na mjestu predsjednice Evropske komisije, Antonio Costa kao zamjena za Charlesa Michela na mjestu predsjednika Evropskog vijeća, Roberta Metsola za novi mandat kao predsjednice Evropskog parlamenta, te Kaja Kallas kao zamjena za Josepa Borrella na mjestu Visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku.