Žele veći progres
2

EU zvaničnici: Facebook, Twitter i Google ne napreduju u borbi protiv širenja dezinformacija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Facebook, Twitter i Google i dalje ne čine dovoljno u borbi protiv dezinformacija na svojim platformama, izjavili su zvaničnici Evropske unije.

Kao dio plana za borbu protiv dezinformacija na društvenim medijima, ove kompanije su potpisale dobrovoljni prijedlog da se riješi ovaj problem, što uključuje izradu planova za povećanje transparentnosti i borbu protiv lažnih korisničkih računa. Stoga Evropska komisija sada objavljuje mjesečne izvještaje o napretku na ovom putu.

Prvi takav izvještaj za mjesec januar pokazao je nedovoljan napredak u rješavanju problema širenja dezinformacija na internetu.

Evropski zvaničnici u svojoj izjavi kritikuju popularne internet platforme govoreći kako moraju vidjet veći progres.

"Platforme nisu pružile dovoljno detalja koji pokazuju da se nove politike i alati primjenjuju pravovremeno i sa dovoljnim resursima u svim državama članicama EU. Izvještaji daju premalo informacija o stvarnim rezultatima mjera koje su već poduzete", navodi se u njihovoj izjavi.

Zvaničnici u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama nastavili su preispitivati kakvu ulogu su imale lažne vijesti i uplitanja izvana na demokratske izbore. U ovosedmičnom izdanju britanskog magazina The Guardian komesari EU kazali su da, ukoliko ne vide dovoljan napredak, zadržavaju pravo da preispituju njihove politike koje podrazumijevaju i moguće uključivanje novih internet regulacija.