Svijet
0

EU zadovoljna Obaminim korakom o Guantanamou

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot pozdravio je u srijedu kao "veoma snažan simbol" zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame za prekidom sudskih procedura u Guantanamu, smatrajući da je tom mjerom završena "tužna epizoda ovoga pritvora".

"Barrot je izrazio veliko zadovoljstvo što je jedna od prvih akcija predsjednika Obame bilo okretanje stranice jedne tužne epizode baze Guantanamo", rekao je njegov glasnogovornik Michele Cercone, čitajući na brifingu njegovo saopćenje.

"Kao evropski povjerenik za pravosuđe, to je očito za njega veoma jak, vrlo snažan simbol. U pravnoj državi svaka osoba mora imati pravo na odbranu", dodao je on.

"Sada se može vrlo brzo rasvijetliti situacija zatvorenika Guantanama, koji moraju biti predmet ravnopravnih sudskih procedura kako bi se ustanovila istina o njihovom djelovanju", rekao je glasnogovornik.

On je naglasio da borba protiv terorizma "mora ostati najveći prioritet za SAD, kao i za Evropu, ali uvijek apsolutno poštujući ljudska prava".

Barrot uskoro odlazi u SAD kako bi razmatrao ovaj dosje s novom američkom administracijom.

Odmah nakon inauguracije, Obama je zatražio u utorak prekid sudskih procedura pred vanrednim sudovima za Guantanamo tokom 120 dana, što predstavlja vrijeme za razmatranje dosjea.