Opasni po zdravlje
0

EU zabranila rentgene tijela na aerodromima zbog sumnje da izazivaju rak

Sarajevo-x.com
Evropska unija zabranila je upotrebu skenera za tijelo na aerodromima iz straha da rendgenske zrake mogu izazvati rak.

Stručnjaci su otkrili da skeneri ispuštaju niske doze zračenja, sugerirajući da skoro 100 avioputnika godišnje oboli od raka. Stoga je Evropska unija zemljama članicama naredila da ih prestanu ugrađivati dok se ne procjene potencijalni rizici.

Skeneri za tijelo, poznati i kao sigurnosni skeneri, na aerodromima su masovno uvođeni nakon terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. godine. Nekoliko evropskih zemalja kao što su Holandija i Velika Britanija uvele su skenere nakon neuspjelog pokušaja terorističkog napada 2009. godine kada je Umar Farouk Abdulmutallab uspio da unese eksploziv u avion na relaciji Amsterdam - Detroit.

Skeneri su testirani u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj i Holandiji, a ako se dokažu da su opasni po zdravlje, u aprilu sljedeće godine će biti potpuno zabranjeni. Zemlje koje se ogluše na ovu zabranu bi se mogle suočiti sa plaćanjem visoke kazne.

Evropski poslanici su pozvali vlade da obezbijede odgovarajuću tehnologiju do kraja aprila 2013. godine kada ističe zabrana unošenja tečnosti u avion.

Također, prema novim pravilima Evropske komisije putnici će moći da odbiju snimanje skenerom i zatraže druge metode kontrole.