Intima u zraku i novo ruho
0

Uskoro ekskluzivan donji veš za avion?

Piše: E. T.
Američki Ustavni sud uvažio je primjedbe uglavnom muslimanske populacije o upotrebi body scannera koji ljudsko tijelo, praktično, potpuno razgoliti prije ulaska u avion. No, i ukoliko se taj scanner bude koristio, osmišljeno je rublje kroz koje je nemoguće vidjeti intimne dijelove tijela.

Nakon 11. septembra jedno od najvažnijih općih sigurnosnih pitanja ticalo se sigurnosti letenja, odnosno preventive unošenja bilo kakvih predmeta u avione koji mogu ugroziti sigurnost leta. Portal Sarajevo-x.com je već pisao o tzv. body scannerima, koji ljudsko tijelo pri dolasku na kontrolu prije leta čini praktično providnim.

Najglasnija u protivljenju prema ovim uređajima bila je američka muslimanska populacija. Od prošle godine svi putnici u SAD-u su bili primorani stati u red i proći opsežnu KDZ kontrolu prtljaga i cijelog tijela, a body scanner je bio dodatna mjera sigurnosti pri otkrivanju eksplozivnih naprava koji se mogu sakriti ispod odjeće putnika. Takva vrsta pregleda je duboko zadiranje u privatnost svakog putnika.

Američki Ustavni sud uvažio je te primjedbe i kao neosnovan odbacio zahtjev Vlade za upotrebu body scannera. Rasprava koja još uvijek traje, ispala je idealan prostor za nove ideje koje bi, barem za jednu vrstu putnika, riješile ovaj neugodan problem. Radi se, uslovno rečeno, o rublju sa mogućnošću kamuflaže.

Marc Carey, advokat iz Kentuckyja predstavio je ulazak na tržište modne linije koja štiti privatnost donjeg rublja. On je kreirao majice, gaćice i bokserice s posebnim logom. Logo je napunjen tintom koja nakon prolaska kroz body scannere, "zamagljuje" privatne dijelove tijela.

Veš je dizajniran kao razuman kompromis između putnika i osoblja sigurnosti i istovremeno dopušta ljudima da sačuvaju svoje dostojanstvo i putuju bez mnogo neugodnosti. Još uvijek, na osnovu odluke Vrhovnog suda putnici koji nemaju namjeru prolaziti kroz body scannere mogu zatražiti privatni pregled odnosno pretraživanje tijela ručnim putem. Ali, nošenje ovog veša može u dobroj mjeri smanjiti neugodnosti. Jer, kako se kaže, "najbolje je kad se nazire".