Bruxelles
0

EU razmatra zakonske akcije protiv Francuske zbog deportacije Roma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija (EK) razmatra moguće zakonske akcije prema Francuskoj zbog protjerivanja na hiljade Roma, migranata iz Rumunije i Bugarske, što je visoka evropska komesarka za pravosuđe Viviane Reding uporedila s događajima u Drugom svjetskom ratu.

Očekuje se da Evropska unija odluči da li politika Francuske prema Romima zahtijeva disciplinsku mjeru pošto je Reding izjavila da vjeruje da je Francuska prekršila zakone EU, prenosi Reuters.

Britanska mreža BBC je navela da EK-a treba da odluči da li će od Francuske tražiti da izmijeni svoje zakone u kratkom periodu, kao i da li će je osuditi zbog diskriminacije i kršenja Povelje EU o osnovnim pravima.

"Želimo da izbjegnemo obraćanje Evropskom sudu pravde, gdje bi proces mogao da potraje godinama. Sve što želimo je da Francuska postupa u skladu sa zakonima EU", izjavio je za BBC jedan neimenovani evropski zvaničnik.

Diplomatski izvori EU, kako navodi Reuters, tvrde da odluka o Francuskoj neće biti donijeta u srijedu, ali ne preciziraju kada bi se to moglo dogoditi.

EK-a će tražiti dodatne potvrde od Francuske da li su preduzete mjere prema Romima bile u skladu sa zakonima EU, naveli su diplomatski izvori.

Odluka Pariza da protjera na hiljade Roma iz Rumunije i Bugarske, koje su članice EU od 2007., dovela je do zatezanja odnosa s Bruxellesom.

Legalne akcije koje EU, možda, odluči da pokrene protiv Francuske mogle bi da naškode reputaciji te zemlje u vezi poštovanja prava čovjeka, kao i njenom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju pred predsjedničke izbore, 2012. godine, smatra BBC.

Više zemalja EU, ali i političara u Francuskoj, oštro je kritikovalo Sarkozyja, optužujući ga za diskriminaciju prema etničkoj manjini u EU.

Francuska je tokom ove godine protjerala oko 8.000 Roma u Rumuniju i Bugarsku i do temelja uništila njihova ilegalna naselja.