Strah od posljedica nemira
0

EU razmatra prekid pregovara s Tunisom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija razmatra prekid pregovora koji se vode s Tunisom o jačanju međusobnih odnosa, izjavio je u četvrtak jedan diplomatski izvor.

Na pitanje novinara, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton nije eksplicitno navela tu mogućnost, ali je dala do znanja da Evropljani razmišljaju o posljedicama aktuelnih nemira.

"Pratimo situaciju i razmišljamo o posljedicama skorašnjih događaja na odnose između EU-a i Tunisa i razmatramo više opcija", kazala je ona.

Evropska unija želi u prvom redu "promovirati reforme" u Tunisu, "demokratsko otvaranje, temeljne slobode i pravnu državu".

Evropski poslanici su već pozvali na prekid pregovora o jačanju bilateralnih odnosa koji su u toku između EU-a i Tunisa.

Evropska unija, već od maja 2010. godine vezana s Tunisom sporazumom iz 1995. godine, pregovara o tome da mu da "napredni status", kakav uživa Maroko. Tunis to traži od novembra 2008. godine.

Taj status dozvoljava da se intenziviraju trgovinski odnosi. Tunis već uživa velike evropske financijske pomoći u okviru politike susjedstva s EU-om.