Poticanje istraživanja i razvoja
0

EU: Program "Horizont 2020" vrijedan 80 milijardi eura

FENA
Evropska komisija (EK) predstavila je program za finansiranje istraživanja u EU-u u ovom desetljeću, "Horizont 2020", vrijedan 80 milijardi eura, kojim želi potaknuti istraživanja i razvoj, stimulirati inovacije i pojednostaviti način na koji naučnici i manje firme mogu doći do evropskog novca, saopćeno je iz Bruxellesa.

"Horizont 2020" dio je programa "Unija inovacija", jedne od ključnih inicijativa strategije "Evropa 2020" kojom se želi povećati globalna konkurentnost EU-a.

Novi program uvodi pojednostavljen sistem isplata uvođenjem jedinstvene stope za nedirektne troškove i samo dvije stope za finansiranje - za istraživanje i za demonstracijske aktivnosti; jedinstvenu tačku pristupa za sudionike; manje birokracije za pripremu prijedloga te ukida nepotrebne kontrole i revizije.

Ključni cilj skraćivanje je vremena koje protekne od apliciranja za podršku do isplate za u prosjeku 100 dana.

Komisija će pokušati otvoriti program većem broju sudionika iz cijele Evrope pomoću sinergije sa strukturnim fondovima.

"Horizont 2020" identificirat će potencijalne centre izvrsnosti u regijama sa slabijim rezultatima i ponuditi im savjete i podršku, dok se strukturne fondove može koristiti za razvoj infrastrukture i opremu.

Program objedinjuje sve evropske programe za finansiranje istraživanja i razvoja i odnosi se na razdoblje od 2014. do 2020. Zamjenjuje 7. Okvirni program za istraživanje (FP7) koji istječe 2013.

Prijedlog EK-a razmotrit će Vijeće EU-a i Evropski parlament, a usvojen bi trebao biti do kraja 2013.