Carl Bildt
0

EU pozvala Tursku da ispuni obaveze prema Kipru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija je u četvrtak u Istanbulu ponovo upozorila Tursku da otvori svoje luke i aerodrome kiparskim brodovima i avionima, prije evropskog samita na kojem će se procjenjivati proces priključenja Ankare evropskom bloku.

"Apsolutno je jasno da je primjena dodatnog protokola obaveza za Tursku. O tome pitanju ćemo se izjasniti" na evropskom samitu, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja predsjedava Unijom, prenio je AFP.

Turska je 2005. godine potpisala protokol koji je obavezuje da proširi na nove članice EU-a pogodnosti carinske unije koji je povezuju s evropskim blokom. Odbila je, međutim, da taj dokument primijeni na Republiku Kipar dok se ne postigne globalni sporazum o kiparskom pitanju.

Bildt je dao izjavu poslije radnog ručka kojem je prisustvola "evropska trojka", u kojoj je bio španski državni tajnik za evropske poslove Diego Lopez Garrido čija će zemlja zamijeniti Švedsku 1. januara i predstavnik Evropske komisije u Turskoj Marc Pierini, sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom i ministrom za evropske poslove Egemenom Bagisom.

Trojka je došla u Istanbul da ocijeni razvoj procesa priključenja Turske koji je počeo 2005.

Davoutoglu je pozvao Evropljane da ne dovode u opasnost mirovne pregovore koji su u toku između kiparskih Grka i kiparskih Turaka.

"Jednostranim pritiskom na Tursku taj problem neće biti riješen, nego donošenjem globalnoga, pravednog i trajnog rješenja kiparskog pitanja", izjavio je on.

"Nadamo se da evropski samit neće ugroziti mirovne pregovore nekim akcijama ili izjavama", dodao je ministar.

Evropska unija je već zamrznula osam od 35 tematskih pregovaračkih poglavlja.

U intervju koji je nedavno dao turskim novinama, kiparski predsjednik Dimitris Christofias je dao do znanja da bi njegova zemlja mogla na samitu tražiti nove sankcije za Tursku.

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvela invaziju na sjevernu trećinu otoka zbog državnog udara koji su izveli grčki nacionalisti uz podršku Atine, sa željom da pripoje otok Grčkoj.