Svijet
0

EU pozdravlja potvrdu Lisabonskog ugovora u češkom parlamentu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Evropske komisije i Evropskog parlamenta Jose Manuel Barroso i Hans-Gert Poettering pozdravili su u srijedu odluku donjeg doma češkog parlamenta da ratificira Lisabonski ugovor.

"Toplo pozdravljam današnje prihvaćanje Lisabonskog ugovora u donjem domu češkog parlamenta", rekao je Barroso u saopćenju.

"To je važan znak odanosti parlamenta Evropi u trenutku kad češko predsjedništvo predano i odgovorno radi na vođenju EU-a", dodao je, izrazivši nadu da će ugovor uskoro biti potvrđen i u Senatu kako bi ratifikacija mogla završiti.

"Odluka donjeg doma parlamenta, koju snažno pozdravljam, približava nas uspješnoj ratifikaciji Lisabonskog ugovora u Češkoj. Nadam se da će o tom ugovoru sada glasati i Senat i da će ga poslije potpisati predsjednik Vaclav Klaus", stoji u Poetteringovoj izjavi.

"Želio bih čestitati češkom predsjedništvu, budući da današnje glasanje jasno pokazuje volju da se pomogne proces ratifikacije i uspjeh novog ugovora, koji je Evropskoj uniji nužan kako bi se djelotvorno suočila s izazovima 21. stoljeća", kaže Poettering.

Glasanje u donjem domu tek je prvi, iako najvažniji korak u procesu ratifikacije. Sada ga treba odobriti i gornji dom, Senat, gdje bi mogao naići na zapreke, jer mnogi senatori traže da Češka najprije potvrdi plan o razmještaju američkog proturaketnog štita, a da se tek onda glasa o Lisabonskom ugovoru.

Češka je posljednja zemlja članica koja se izjašnjava o Lisabonskom ugovoru. Do sada ga je ratificiralo 25 zemalja članica, s tim da se u Njemačkoj čeka na presudu Ustavnog suda i potpis predsjednika, a u Poljskoj potpis predsjednika, prenijela je Hina.

Irska je jedina zemlja u kojoj se o tome ključnom dokumentu glasalo na referendumu u junu prošle godine kada je odbačen, a novi se referendum očekuje ove jeseni.