EU povećava porez na cigarete

S
SRNA
10.11.2009. u 17:21
0
0
EU povećava porez na cigarete
0
EU povećava porez na cigarete
Članice EU postigle su danas dogovor o povećnju poreza na cigarete za skoro 30 odsto, u pokušaju da smanje pušenje i poboljšaju zdravlje građana.
Ovaj sporazum dio je borbe EU protiv pušenja, koje, prema podacima britanskog zavoda za statistiku, svake godine u Evropi ubija više od milion muškaraca i 200 000 žena.

"Cilj ove direktive jeste da osigura viši stepen zaštite zdravlja povećanjem minimalnog poreza na cigarete", navodi se u saopštenju EU.

Promjena ove odluke, koja je dogovorena na sastanku ministara finansija u Briselu, počeće u većini članica 2014. godine.

Porez će biti povećan sa 64 evra na 90 evra na količinu od 1 000 cigareta i neće biti manji od 60 odsto prodajne cijene. Trenutni poreski nivo je 57 odsto prodajne cijene.

Bugarska, Grčka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska i Rumunija, u kojima je cijena cigareta niža nego u ostatku EU, moći će da odgode primjenu novog minimalnog poreza do 2018. godine, rekao je neimenovani diplomata EU.

Očekuje se da će proizvođači, kao što su "Filip Moris" i "Rejnolds ameriken", osjetiti posljedice ove odluke. U prošlosti su slične mjere dovodile do pada prodaje cigareta, jer su pušači odustajali od svoje navike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: