Michael Spindelegger
0

"EU potrebna veća prava u UN-u"

FENA
Michael Spindelegger
Michael Spindelegger
Evropskoj uniji su potrebna veća prava u Ujedinjenim nacijama, izjavio je šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku trebalo bi da dobije pravo da govori u Generalnoj skupštini, da podnosi prijedloge i zahtjeve za izmjene i izravno reagira na izlaganja, istaknuo je.

Pravo na izlaganje EU već ima, ali tek u nastavku debate, čime Unija ima isto pravo djelovanja u Generalnoj skupštini kao na primjer Malteški red, naveo je Spindelegger povodom održavanja sastanka posvećenog UN-u u Alpbachu, na kojem sudjeluje i glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon.

On je izjavio austrijskoj novinskoj agenciji APA da bi odluka Generalne skupštine o davanju većih prava EU-u predstavljala presedan, ali je dodao da bi time bilo lakše sličnim grupama država davanje odgovarajućih prava u UN-u.

"Bilo bi lakše djelovanje kada bi Catherine Ashton mogla govoriti u ime 27 država. EU i Austrija, koja je članica Vijeća sigurnosti UN-a, žele dokazati svjetskoj organizaciji da bi takva mjera imala smisla", poručio je Spindelegger.

Ashton je nedavno otkazala put u New York nakon što joj je pred Generalnom skupštinom, na specijalnoj sjednici posvećenoj Pakistanu, odbijeno pravo da govori, jer je EU globalni "igrač", ali formalno ne i član svjetske organizacije.