{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija podržava reformu UN-a

F
24.9.2010. u 20:34
0
0
Britanija podržava reformu UN-a
0
Britanija podržava reformu UN-a
Zamjenik britanskog premijera Nicholas Clegg izjavio je u petak u New Yorku da je Velika Britanija jasna i nedvosmislena u podršci da stalna mjesta u Vijeću sigurnosti dobiju Brazil, Indija, Njemačka i Japan, kao i predstavnik Afrike.
On je podsjetio da je Vijeće sigurnosti svojevremeno reformisano kako bi "odrazilo novu geografiju moći".

"Promjena moći u svijetu prisiljava nas da reformišemo naše međunarodne institucije. Dobro mjesto da se počne su UN", rekao je Clegg tokom debate u Generalnoj skupštini UN-a.

On je rekao kako je potrebno "udahnuti novi život" međunarodnim institucijama i da su UN dobro mjesto da se s time započne.

Prema njegovim riječima, dok se ekonomska moć premješta, problemi postaju globalni, ali istovremeno moć ideja je enormno porasla.

"Identiteti postaju sve fluidniji, više nije moguće smještati ljude u nacionalne kutije. To znači da je pobjeda u bici među idejama podjednako značajna kao i vojni podvizi", kazao je Clegg.

On je, u tom smislu, istakao da rad međunarodnih institucija mora i dalje biti vođen vrijednostima na kojima su one osnovane i precizirao da su to vladavina prava, domaćeg i međunarodnog, pravo na slobodu izražavanja i vjere, demokratija i ravnopravnost pred zakonom.

"Neki ih zovu zapadnim vrijednostima. Ali samo oni koji ne znaju da je prije četiri stoljeća u današnjoj Indiji ozakonjena vjerska sloboda i ravnopravnost, dok su u dijelovima Evrope još spaljivni jeretici", dodao je Clegg.

Prema njegovim riječima, te vrijednosti ravnopravnosti, prava i samoodređenja ne može svojatati nijedna nacija i hemisfera, one su globalne vrijednosti.

"Ne smijemo se nikada izvinjavati zbog širenja ideje da su muškarci i žene ravnopravni, nikad prestati da insistiramo da je vlada koju je izabrao narod bolja, nikada ne prestati u istrajavanju da niko ne smije biti ušutkan zbog svoje religije ili uvjerenja", dodao je Clegg.

Zamjenik britanskog premijera osvrnuo se i na komentare iranskog predsjednika o terorističkim napadima 11. septembra.

"Bio sam danas spreman da pozdravim napredak grupe (šest država) načinjen na ovom skupu ove sedmice u vezi s Iranom i da ponovim našu zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa", rekao je Clegg.

"Umjesto toga, još jednom, pitanje od velikog globalnog značaja zasjenjeno je bizarnim, uvredljivim izjavama iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada s ovog podija. Njegove opaske date su s namjerom da skrenu pažnju s iranskih obaveza i da se nađu u udarnim vijestima. Ne zaslužuju nijedno", rekao je Clegg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: