{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Postepeno ukidanje viza najvažnije pitanje

F
21.2.2008. u 17:24
0
0
EU: Postepeno ukidanje viza najvažnije pitanje
0
EU: Postepeno ukidanje viza najvažnije pitanje
Prema Solunskim zaključcima iz 2003. godine sve balkanske zemlje su potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji; sada je vrijeme da se podsjetimo takvih obaveza i nešto vrlo konkretno učinimo za svaku zemlju, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara EU-a slovenski ministar diplomatije Dimitij Rupel.
Rekao je to tokom burne debate o Balkanu, koja je u više nastavaka u srijedu i četvrtak vođena između evropskih parlamentarca, s jedne, i predstavnika Vijeća i Evropske komisije, s druge strane.

"Postepeno oslobađanje viznog režima je ključno pitanje za balkansko područje", kazao je Rupel.

Najavio je da će, na slovensku inicijativu, i na slovenskom teritoriju u martu biti organiziran EU-Balkan forum, koji bi trebalo da bude novi značajan korak za unapređenje regionalne saradnje u mnogim područjima.

Govoreći o Srbiji, izjavio je da "Evopska unija treba Srbiju, a Srbija Evropsku uniju", te izrazio uvjerenje da će ipak doći vrijeme kada će biti moguć istinski dijalog između Srba i Albanaca na Kosovu , između Srbije i Kosova i između Srbije i Evropske unije.

"Građani Srbije, kulturna baština i historija Kosova čine dragocjeni faktor evropskoga kulturnog mozaika", rekao je Rupel, opisujući EU kao jednu od najuspješnijih mirotvornih organizacija u svijetu, utemeljenu na toleranciji i razumijevanju prema drugim narodima.

Pozvao je evropske lidere da, kako je rekao, drže stalno otvorenim i vrata i prozore za zapadni Balkan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: