Nikolaus Lambsdorff
0

"EU ne namjerava uvoziti konflikte s Balkana"

FENA
Nikolaus Lambsdorff (Foto: DPA)
Nikolaus Lambsdorff (Foto: DPA)
Njemačka je uvijek podržavala i podržava perspektivu zapadnog Balkana za članstvo u EU, ali Unija neće uvoziti konflikte s Balkana, izjavio je izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za jugoistočnu Evropu Nikolaus Lambsdorff.

Lambsdorff je u intervjuu za "Deutsche Welle" istakao da i dalje važi ono što je rečeno u Solunu 2003. godine - da sve zemlje Balkana imaju perspektivu pristupa EU - ali se svaka od njih mora posmatrati zasebno.

"Njemačka je od samog početka bila za perspektivu pristupa Evropskoj uniji, još u vrijeme Hans-Dietricha Genschera kao ministra vanjskih poslova koji se i pobrinuo za to da to postanu nezavisne države, što se i pokazalo kao ispravno. Ispravna je bila i perspektiva pristupa EU i mi vidimo privlačni efekt EU na Balkanu", istakao je zvaničnik MVP-a u Berlinu.

Lambsdorff je rekao da Balkanu nedostaje mnogo stvari, ali da je mnogo i postignuto, naročito na planu stabilizacije, koja više ne znači samo prestanak ratova koje je počinjao Slobodan Milošević, već stabiliziranje demokratije i privredni napredak.

Po mišljenju Lambsdorfa, politički proces u Bosni i Hercegovini je u stagnaciji, a visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu je stigao do granica svojih mogućnosti. Zato bi, kaže on, poslije predstojećih izbora EU trebalo da ukaže bosanskim političarima na njihove obaveze i da pojača prisustvo u BiH.

Kada je riječ o nekim neriješenim konfliktima, poput onog između Grčke i Makedonije oko imena, zbog koga Atina ne dozvoljava da ona pristupi NATO-u, Lambsdorff je naglasio da zemlje zapadnog Balkana moraju riješiti svoje nesuglasice ako žele u EU.

"Faktički, svaki kandidat za pristup EU mora dokazati da je riješio svoje konflikte s drugima. Te konflikte nećemo uvoziti u Uniju. To u pojedinim slučajevima svakako neće biti lako, ali sve zemlja zapadnog Balkana su to shvatile", dodao je njemački zvaničnik.