{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"EU ne namjerava uvoziti konflikte s Balkana"

F
25.9.2010. u 12:51
0
17
"EU ne namjerava uvoziti konflikte s Balkana"
0
"EU ne namjerava uvoziti konflikte s Balkana"
Nikolaus Lambsdorff (Foto: DPA)
Njemačka je uvijek podržavala i podržava perspektivu zapadnog Balkana za članstvo u EU, ali Unija neće uvoziti konflikte s Balkana, izjavio je izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za jugoistočnu Evropu Nikolaus Lambsdorff.
Lambsdorff je u intervjuu za "Deutsche Welle" istakao da i dalje važi ono što je rečeno u Solunu 2003. godine - da sve zemlje Balkana imaju perspektivu pristupa EU - ali se svaka od njih mora posmatrati zasebno.

"Njemačka je od samog početka bila za perspektivu pristupa Evropskoj uniji, još u vrijeme Hans-Dietricha Genschera kao ministra vanjskih poslova koji se i pobrinuo za to da to postanu nezavisne države, što se i pokazalo kao ispravno. Ispravna je bila i perspektiva pristupa EU i mi vidimo privlačni efekt EU na Balkanu", istakao je zvaničnik MVP-a u Berlinu.

Lambsdorff je rekao da Balkanu nedostaje mnogo stvari, ali da je mnogo i postignuto, naročito na planu stabilizacije, koja više ne znači samo prestanak ratova koje je počinjao Slobodan Milošević, već stabiliziranje demokratije i privredni napredak.

Po mišljenju Lambsdorfa, politički proces u Bosni i Hercegovini je u stagnaciji, a visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu je stigao do granica svojih mogućnosti. Zato bi, kaže on, poslije predstojećih izbora EU trebalo da ukaže bosanskim političarima na njihove obaveze i da pojača prisustvo u BiH.

Kada je riječ o nekim neriješenim konfliktima, poput onog između Grčke i Makedonije oko imena, zbog koga Atina ne dozvoljava da ona pristupi NATO-u, Lambsdorff je naglasio da zemlje zapadnog Balkana moraju riješiti svoje nesuglasice ako žele u EU.

"Faktički, svaki kandidat za pristup EU mora dokazati da je riješio svoje konflikte s drugima. Te konflikte nećemo uvoziti u Uniju. To u pojedinim slučajevima svakako neće biti lako, ali sve zemlja zapadnog Balkana su to shvatile", dodao je njemački zvaničnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: