Klimatske promjene
8

EU kritikuje nedostatak napretka na sastanku G20 o klimi: Nismo nigdje stigli

I. M.
Samit G20 održan 17. jula 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Samit G20 održan 17. jula 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Ministri zaduženi za klimu, okoliš i klimatske promjene G20 u petak nisu postigli napredak u ključnim pitanjima, što je izazvalo oštre kritike Evropske unije.

Razgovori u južnom indijskom gradu Čenaju održani su u svjetlu izvještaja naučnika koji su otkrili da je mjesec jul 2023. godine na putu da postane najtopliji mjesec na historiji čovječanstva.

Ali diskusije su završene bez konsenzusa o globalnoj tranziciji od fosilnih goriva, a samit ministara G20 nije donio nikakav pomak.

"Na kraju našeg današnjeg sastanka, da li je čaša polupuna ili poluprazna? Sigurno je prazno kada pogledamo gdje stojimo u pogledu obaveza G20 u rješavanju klimatskih promjena. Jednostavno nismo nigdje", rekao je Virginijus Sinkevičius, Evropski komesar za životnu sredinu.

U svjetlu razaranja uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama širom svijeta posljednjih sedmica, on je osudio nesposobnost G20 da postigne dogovor o klimatskim i energetskim pitanjima.

"Ne možemo biti vođeni najmanjim zajedničkim nazivnikom, niti uskim nacionalnim interesima. Ne možemo dozvoliti da tempo promjene određuju oni koji se najsporije kreću", rekao je.

Francuski ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu također je rekao agenciji AFP da je "razočaran" ishodom, dodajući da su razgovori s Kinom, Saudijskom Arabijom i Rusijom posebno bili "komplikovani".

Podjela je primorala indijsko predsjedništvo G20 da objavi nepotpun dokument o ishodu o pitanjima oko kojih su se zemlje uspjele dogovoriti, kao i dodatni sažetak predsjedavajućeg o ostalima gdje ministri nisu postigli konsenzus.