Namještanje cijena
0

EU kaznila 11 aviokompanija s 800 miliona eura

FENA
Evropska unija kaznila je 11 avio-prevoznika s ukupno 799,4 miliona eura zbog namještanja cijena međunarodnog prevoza tereta, što je na kraju rezultiralo većom cijenom za transport roba.

Evropska komisija obrazložila je kako su te aviokompanije u periodu od 1999. do 2006. godine koordinirale sve svoje akcije, a da nije bilo intervencije EK-a, kartel ne bi bio zaustavljen 2006. godine, a pitanje je bi li uopće bio zaustavljen, prenijela je agencija Associated Press.

Najveću kaznu zaradio je francuski Air France-KLM, koji je EU kaznila s 310,1 miliona eura, dok je British Airways kažnjen sa 104 miliona eura. Air France, kako je vlasnik aviokompanije Martinair, morat će platiti i njihovu kaznu, u visini od 29,5 miliona eura.

Air Canada, Cathay Pacific, Cargolux, Japan Airlines, LAN Chile, SAS, Singapore Airlines i Qantas morat će isto tako platiti kazne u visini između 8,2 i 79,9 miliona eura.

Evropska komisija odustala je od optužbi za dodatnih 11 aviokompanija i jednu konsultantsku kuću, jer nisu mogli prikupiti dokaze da su i te kompanije bile dio navedenog kartela.

Lufthansa se izvukla na račun toga što je „otkucala“ ostatak kartela Evropskoj komisiji. Aviokompanije koje su surađivale tokom istrage nagrađene su smanjenjem kazne od 15 do 50 posto.

Iz Air Francea nisu zasad komentirali kaznu.

Američko ministarstvo pravosuđa već je optužilo 18 aviokompanija i nekoliko izvršnih dužnosnika u vlastito provedenoj istrazi zračnog kartela. Ukupna kazna tim kompanijama iznosi više od 1,6 milijardi dolara.