|

Continental Airlines je kriv za pad concordea

Continental Airlines je kriv za pad concordea
0
F
FENA
6.12.2010. u 17:18
0
komentara
0

dijeljenja
Continental Airlines je kriv za pad concordea Foto: AFP
Avion "concorde" u vlasništvu francuske tvrtke Air France zapalio se i srušio 25. jula 2000., nekoliko minuta nakon polijetanja u Parizu, u nesreći u kojoj je poginulo 100 putnika, uglavnom njemačkih državljana na putu u New York, te devet članova posade i četiri osobe na tlu.
Sud u Pontoiseu, sjeverno od Pariza, za nesreću krivi loše održavanje aviona jer je komadić otkinuta metala sa aviona tvrtke Continental Airlines, koji je poletio netom prije "concordea", dospio pod kotače "concordea" i probušio ih, a komadići tih kotača dospjeli su u njegove spremnike i izazvali koban požar aviona.

Continental Airlines odbacivao je optužbe da je komad metala, koji se otkinuo s njegova aviona, mogao uzrokovati nesreću. Taj komad izrađen od titana izazvao je puknuće gume aviona, a gumeni komadići probili su spremnik goriva te se avion zapalio i udario u hotel.

Branitelji Continentala, koji su tokom suđenja tvrdili da je "concorde" već gorio kad je naletio na taj komad titana, dovodili su u pitanje održavanje "concordea" i njegovu pripremu za taj let, a najavili su i žalbu na presudu.

Continental, za koji je sud u ponedjeljak odlučio da je kriv, osuđen je za sada na 200.000 eura kazne, a njegov mehaničar na 15-mjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu.

Optužbe su oslobođeni drugi mehaničar i bivši čelnik Concordeova programa. Međutim, današnja odluka suda da je Continental kriv otvara vrata za nova potraživanja odšteta u desetcima milijuna eura.

Obitelji žrtava već su dobile odštete, ali je, naprimjer, Air France sa svoje strane još u toku procesa protiv Continental Airlinesa podignuo tužbu tražeći 15 milijuna eura odštete s pripadnim kamatama od 2000. zbog narušena ugleda, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.