{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU je u krizi srednjih godina

F
22.6.2010. u 13:37
0
1
EU je u krizi srednjih godina
0
EU je u krizi srednjih godina
Foto: AFP
Poslovni dnevnik Financial Times donosi u utorak moguću dijagnozu najnovijih boljki Evropske unije - u pitanju je kriza srednjih godina. Uz podsjećanje da je napunila 53 godine, list konstatira da EU pokazuje sve simptome teškog gubitka smisla postojanja.
Osnivači Unije imali su jasan cilj - učvršćivanje mira u Evropi. Danas, međutim, malo političara ili glasača vjeruje da je sve tješnja integracija preduvjet za očuvanje mira. Stoga su "proevropljani" prinuđeni stalno smišljati nova obrazloženja.

Neki kažu da je glavni cilj EU-a da članicama osigura prosperitet, drugi da je to širenje demokratskih ideja, dok treća škola mišljenja ide i dalje tvrdeći da je tješnja integracija potrebna kako bi Evropa na svjetskoj sceni sačuvala kakvu-takvu moć.

Tu su i oni, posebno Britanci, koji kažu da treba zaboraviti velike, apstraktne vizije i usredotočiti se na praktične koristi koje Unija može donijeti običnim ljudima - putovanja bez putovnice, jeftinije telefonske pozive, sveučilišne stipendije.

Optimisti se nadaju da će teška ekonomska vremena razdrmati Evropsku uniju i izvući je iz krize u koju je utonula. Nadaju se da će ekonomski problemi produbiti solidarnost i dovesti do još dublje integracije.

Razvoj događaja im, međutim, ne daje za pravo. Već u ranoj fazi financijske krize države članice okrenule su se jedna protiv druge, a najžučnije riječi razmijenile su Njemačka i Grčka.

Istina je da ima ljudi koji iz krize srednjih godina izađu ojačani, s novim razlozima da ostanu zajedno. Drugi se, međutim, jednostavno razvode, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: