{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU je u krizi srednjih godina

F
22.6.2010. u 13:37
0
1
EU je u krizi srednjih godina
0
EU je u krizi srednjih godina
Foto: AFP
Poslovni dnevnik Financial Times donosi u utorak moguću dijagnozu najnovijih boljki Evropske unije - u pitanju je kriza srednjih godina. Uz podsjećanje da je napunila 53 godine, list konstatira da EU pokazuje sve simptome teškog gubitka smisla postojanja.
Osnivači Unije imali su jasan cilj - učvršćivanje mira u Evropi. Danas, međutim, malo političara ili glasača vjeruje da je sve tješnja integracija preduvjet za očuvanje mira. Stoga su "proevropljani" prinuđeni stalno smišljati nova obrazloženja.

Neki kažu da je glavni cilj EU-a da članicama osigura prosperitet, drugi da je to širenje demokratskih ideja, dok treća škola mišljenja ide i dalje tvrdeći da je tješnja integracija potrebna kako bi Evropa na svjetskoj sceni sačuvala kakvu-takvu moć.

Tu su i oni, posebno Britanci, koji kažu da treba zaboraviti velike, apstraktne vizije i usredotočiti se na praktične koristi koje Unija može donijeti običnim ljudima - putovanja bez putovnice, jeftinije telefonske pozive, sveučilišne stipendije.

Optimisti se nadaju da će teška ekonomska vremena razdrmati Evropsku uniju i izvući je iz krize u koju je utonula. Nadaju se da će ekonomski problemi produbiti solidarnost i dovesti do još dublje integracije.

Razvoj događaja im, međutim, ne daje za pravo. Već u ranoj fazi financijske krize države članice okrenule su se jedna protiv druge, a najžučnije riječi razmijenile su Njemačka i Grčka.

Istina je da ima ljudi koji iz krize srednjih godina izađu ojačani, s novim razlozima da ostanu zajedno. Drugi se, međutim, jednostavno razvode, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: