Bjelorusija jedina ima smrtnu kaznu
0

EU i Vijeće Evrope pozivaju na ukidanje smrtne kazne

SRNA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropska unija (EU) i Vijeće Evrope protive se smrtnoj kazni i opredjeljeni su za njeno ukidanje u cijelom svijetu.

"Smatramo da je smrtna kazna nehumana i da narušava ljudski dignitet", navodi se u zajedničkoj izjavi za javnost visoke predstavnice EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i generalnog sekretara Vijeća Evrope Torbjorna Jaglanda, povodom 10. oktobra - Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne.

U izjavi se ističe da evropska iskustva uče da smrta kazna neće zaustaviti povećanje broja nasilnih krivičnih djela, niti će žrtvama donijeti pravdu.

"Svaka smrtna kazna koja se izvrši zbog pogrešne presude, na šta nijedan sistem ne može biti imun, predstavlja nepovratan gubitak ljudskog života", dodaje se u izjavi.

Ashtonova i Jagland osudili su i postojanje smrtne kazne u Bjelorusiji, jedinoj zemlji u Evropi koja još ima smrtnu kaznu i uputili apel Bjelorusiji da uvede moratorijum na ovu vrstu kazne, sa ciljem da se ona potpuno ukine.

Posebno su pozdravljene rezolucije UN o globalnom moratorijumu na primjenu smrtne kazne, sa ciljem da se ona potupno ukine, koje podržava široka koalicija država iz svih regiona svijeta.

"Sve veća podrška rezolucijama UN, koje se odnose na ovo pitanje, iz 2007, 2008. i 2010. godine potvrđuje da trend protivljenja smrtnoj kazni na međunarodnom nivou raste. Uporedo s tim, dok odajemo priznanje sve većem broju zemalja koje su ukinule smrtnu kaznu, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je 58 zemalja u svijetu još primjenjuje", navedeno je na kraju zajedničke izjave Ashtonove i Jaglanda.
Broj zemalja koje su od 1993. do 1997. godine ukinule smrtnu kaznu porastao je sa 55 na 97, a zadnje pogubljenje u zemljama članicama Vijeća Evrope i EU desilo se 1997. godine. Vijeće Evrope broji 47 zemalja, a EU 27.