Svijet
0

EU će na svoju crnu listu sankcija dodati 19 osoba i devet preduzeća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija će dodati 19 osoba i devet preduzeća na svoju crnu listu ciljanih sankcija povezanih sa sukobima na istoku Ukrajine gdje su separatisti ponovo preuzeli ofanzivu, saznaje se u četvrtak iz evropskih izvora.

Među 19 ličnosti, od kojih nijedna nije "iz prvog reda", pet je Rusa, precizirali su isti izvori. Jedno od devet preduzeća je rusko.

Ovo proširenje liste odlučeno na nivou ambasadora država članica EU-a treba da odobri 28 članica na skupu ministara vanjskih poslova u ponedjeljak.

Principijelna odluka je donesena prije sedam dana na vanrednoj sjednici ministara poslije bombardiranja ukrajinske luke Mariupolj u kojem je bilo 30 mrtvih.

Evropljani, podijeljeni oko pitanja sankcija prema Rusiji, postigli su kompromis odlučivši da dodaju na crnu listu imena ličnosti kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u Evropsku uniju.

Oni su produžili za šest mjeseci ciljane sankcije usvojene u martu za ruske i proruske zvaničnike. Na ovoj crnoj listi su trenutno 132 osobe i 28 preduzeća.