BiH
0

Evropska unija objavila novu listu osoba sankcioniranih zbog Ukrajine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija je u ponedjeljak objavila novu crnu listu osoba i preduzeća sankcioniranih zbog umiješanosti u krizu u Ukrajini, na kojoj su i dva zamjenika ruskih ministara odbrane.

Arkady Bahin i Anatoly Antonov, prvi zamjenik i zamjenik ministra odbrane nalaze se na listi jer su "podržavali raspoređivanje ruskih trupa u Ukrajini", navodi se u Službenom listu Evropske unije, prenosi agencija AFP.

Dva poslanika ruske Dume Jozef Kobzon i Valerij Raškin također su na listi osoba kojim je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU.

Sankcionirano je nekoliko političkih i vojnih zvaničnika iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, jedan tužitelj kao i više pobunjenika.

Ukupno je 19 novih imena i devet preduzeća dodano na listu na kojoj se već nalazi 151 ime i 37 preduzeća.

O novoj seriji ciljanih sankcija odlučili su evropski ministri vanjskih poslova 29. januara, nakon što su proruski separatisti bombardirali grad Mariupolj kada je ubijeno tridesetak ljudi.

Trebalo je da sankcije stupe na snagu 9. februara, ali su ambasadori odlučili da odgode njihovu primjenu za sedam dana kako bi ostavili prostora diplomatskim pregovorima o primirju koji su počeli u noći sa subote na nedjelju.