Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa prije ce se kod nas formirati vlada.
BIVŠI libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Galil, koji je odstupio s dužnosti prije tri dana, upozorio je da dikator Moamer Gadafi raspolaže s biološkim i kemijskim oružjem te da će ga bez predomišljanja upotijebiti na civilima, posebice u Tripoliju.\"Molimo međunarodnu zajednicu i UN da spriječe Gadafija u njegovim planovima za Tripoli. Na kraju, kada bude pod velikim pristikom, može učiniti sve što mu padne na pamet. Mislim da će Gadafi uništiti sve što za njim ostane\", rekao je za Al Jazeeru. Gadafi je ranije međunarodnoj inspekciji pokazao zastrašujuću zalihu od 9,5 tona iperita, kemijskog oružja koje izaziva teške opekline, a njegova vlada je kasnije priopćila da je polovicu uništila. Iperit je bojni otrov koji se najviše koristio u Prvom svjetskom ratu, a koristio ga je i nekadašnji irački čenik Sadam Husein.
Amnesty International također je pozvao Arapsku ligu, koja je u utorak zabranila Libiji sudjelovanje na njihovim sastancima, da hitno provede obećane mjere, prvenstveno pokretanjem posebnog neovisnog arapskog istražnog povjerenstva za libijsku krizu.Ukratko, Amnesty International pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da odmah uvede embargo na uvoz oružja, da zamrzne svu imovinu pukovnika Gadafija i njegovih visokih vojnih i sigurnosnih savjetnika, kao i da nedvojbeno ustvrdi da će zločini u Libiji biti istraženi i kažnjeni prema međunarodnom pravu. Afričku uniju i njezine zemlje članice pozivaju da odmah istraže izvješća o prebacivanju oružanih elemenata iz afričkih država u Libiju, da osiguraju libijske kopnene granice i nadziru sumnjive letove .
Gadafi javno je obznanio da je, kako bi ostao na vlasti, spreman ubiti sve one koji mu se suprotstavljaju\"; izjavio je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala. \"To je neprihvatljivo.\"Njegove prijetnje čine mlaku reakciju međunarodne zajednice još šokantnijom. Ono što Libijci sada trebaju nisu samo puke riječi zabrinutosti, već hitno, konkretno djelovanje.\", kaže Shetty.Amnesty International tvrdi kako minimalne radnje koje Vijeće sigurnosti UN-a mora poduzeti uključuju embargo na uvoz oružja te zamrzavanje imovine Gadafija i njegovih ključnih sigurnosnih i vojnih savjetnika.
AMNESTY INTERNATIONAL Optužio je međunarodnu zajednicu da je iznevjerila libijski narod u trenucima kad im je pomoć i zaštita najpotrebnija, nakon što je pukovnik Gadafi zaprijetio da će \"očistiti Libiju kuću, po kuću.\", priopćio je jutros AI Hrvatska.Organizacija je izjavila kako je reakcija Vijeća sigurnosti UN-a sramotno mlaka i potpuno nedostatna da bi se zaustavilo rastuće nasilje u Libiji, te pozvala na konkretno djelovanje koje uključuje hitan embargo na uvoz oružja i zamrzavanje libijske imovine. Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je objavilo izjavu kojom poziva na prestanak nasilja i zahtijeva od Libije umjerenost i poštivanje ljudskih prava, no nije poduzelo ikakve konkretne mjere.
A. m. aterski v. ideo p. rikazuje h. e. l. ik. o. p. tere C. h. i. n. ook iznad glavnog libijskog grada Tripolija što i. zaziva čitav niz p. itanja. Sigurno je jedno da ih nema G. adafijeva v. ojska.
Bolji poznavatelji tadašnjih prilika tvrde da su tadašnje jugoslavensko-libijske aktivnosti bile javna tajna u diplomatskom svijetu, te kako su korist od Lončarovih diplomatsko-špijunskih aktivnosti imale sve vodeće tajne službe uključene u hladnoratovske sukobe niskog intenziteta. Poznato je i kako je Gadafi surađivao i s Josipom Brozom Titom i to u sklopu pokreta nesvrstanih. Za vrijeme mandata bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića intenzivirana je suradnja Libije i Hrvatske. Tu je ključnu ulogu opet imao Budimir Lončar koji je bio Mesićev vanjskopolitički savjetnik.
Gadafi surađivao s Titovim službama Zagreb, 24.02.2011 god. | E.F. Libijski predsjednik Moamer Gadafi je surađivao s jugoslavenskim tajnim službama. Gadafi je u sklopu projekta razmjene studenata završio studije u Mostaru na tadašnjoj \'Vazduhoplovnoj akademiji JNA\'. Tamo je upoznao svoju suprugu Sofiju Farkaš, a tokom boravka u bivšoj Jugoslaviji upoznao je i mnoge buduće visoke vojne dužnosnike u JNA.Bosanski portal depo.ba donosi i kako je ulogu u slučaju Gadafi imao Budimir Lončar, nekad visokopozicionirani djelatnik SID-a i dugogodišnji prvi čovjek jugoslavenske diplomacije. Nakon Gadafijevog dolaska na vlast povećana je suradnja između Libije i Jugoslavije pa se zaključuje kako je kontakt između Gadafija i jugoslavenskog SID-a bio intenzivan kroz čitavo to razdoblje.
Brzo. U roku par godina.