Svijet
0

Eta traži međunarodno posredovanje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Baskijska separatistička grupa Eta zatražila je međunarodno posredovanje kako bi riješila konflikt sa španskom Vladom, javlja mreža BBC.

"Suočena sa tvrdoglavošću Francuske i Španije, Eta je odlučila ponovo da pruži šansu demokratskom rješenju konflikta", saopštila je grupa, a prenosi list "Gara".

List navodi da je Eta pozvala međunarodnu zajednicu da se pridruži ovom procesu koji treba da donese "trajno, pravedno i demokratsko rješenje" konflikta.

Eta navodi da je spremna za složene i teške pregovore.

Poziv je uslijedio dvije sedmice nakon što je Madrid odbacio najnoviji prekid vatre ove grupe kao "nedovoljan i neadekvatan".

Madrid smatra da se Eta mora zauvijek odreći nasilja.

Kampanja Ete za nesavisnost od Španije koštala je zemlju više od 800 života od 1968. godine.
Prethodni prekid vatre iz 2006. godine doveo je preliminarnih razgovora, ali je vlada prekinula kontakte nakon bombaškog napada na aerodromu u Madridu u kome su poginule dvije osobe.

Eta je u prošlosti imala dva prekida vatre, ali je oba prekinula. Nije jasno da li je ovaj zadnji trajan i privremen potez.

Početkom mjeseca španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalkaba rekao je da je Era prekršila previše prekida vatre da bi joj se sada vjerovalo.

On je zatražio da se Eta zauvijek i bezuslovno odrekne nasilja.