|

Estonija za manje od dva mjeseca uvodi euro

Estonija za manje od dva mjeseca uvodi euro
0
F
FENA
12.11.2010. u 16:43
0
komentara
0

dijeljenja
Estonija za manje od dva mjeseca uvodi euro Foto: Press Assoc.
Praktične pripreme za uvođenje eura u Estoniji, koja će od 1. januara sljedeće godine postati 17. članica eurozone, dobro napreduju, ocijenila je u petak Evropska komisija u svom izvještaju.
"Drago mi je što ću moći pozdraviti Estoniju kao članicu eurozone u januaru. Pripreme u financijskom sektoru dobro su napredovale i vlasti provode informativnu kampanju o euru. Uvjeren sam da će sve proteći dobro i da će Estonija nastaviti voditi stabilnu i zdravu proračunsku i makroekonomsku politiku koje će omogućiti zemlji da u potpunosti iskoristi prednosti eura", istaknuo je povjerenik Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

Komisija je u petak prihvatila izvještaj o praktičnim pripremama u Estoniji za zamjenu estonskih kruna u eure. Estonija za manje od dva mjeseca postaje 17. članica eurozone, koju čine zemlje sa zajedničkom valutom. S ulaskom Estonije broj stanovnika eurozone popet će se na 330 milijuna.

Tokom prve dvije sedmice u Estoniji će biti u optjecaju i krune i euri, a u trgovinama će, kad god je moguće, vraćati ostatak u eurima kako bi se zamjena valuta obavila što prije.

Krajem augusta u Estoniji je potpisan sporazum između maloprodaje, financijskih institucija i lokalnih vlasti kojim su se obvezali da neće, kroz zamjenu valuta, neopravdano podizati cijene, što se ranije znalo događati pri uvođenju eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.