{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Estonija uvela besplatno punjenje električnih vozila

22.2.2013. u 10:25
49
24
Estonija uvela besplatno punjenje električnih vozila
49
Estonija uvela besplatno punjenje električnih vozila
Svijetu su ponudili Skype, prvi u Evropi u glavnom gradu uveli besplatan javni prijevoz, a sada Estonci planiraju svima ponuditi i besplatnu uslugu brzog punjenja električnih vozila.
Stanovnici ove zemlje će baterije svojih automobila moći napuniti na 165 stanica sa "super-punjačima". Baterija od 16 kW/h moći će se napuniti 80 posto za 20 do 40 minuta.

Nacionalna mreža stanica službeno je pokrenuta u srijedu, a procijenjeno je da je 165 lokacija raspoređenih širom te rijetko naseljene zemlje sasvim dovoljno. Svaki grad i veće selo imat će po jednu stanicu, a na autocestama one će se nalaziti na svakih 40 do 60 kilometara. Instaliranje ovih punjača počelo je sredinom 2012. godine.

Ova usluga se pojavljuje u vrijeme poskupljenja električne energije za 23,6 posto. Cilj joj je smanjenje zagađenja zraka i emisije karbondioksida.


Procjenjuje se da trenutno u Estoniji ima 650 električnih automobila, a više od 500 njih su modeli Mitsubishi i-MiEV koje je estonska vlada kupila državnim službenicima u 2011. godini. Prosječna cijena ovog automobila je oko 35.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: