Izvršili pripreme
0

Estonija spremna za priliv ilegalnih migranata nakon što Finska zatvori granicu s Rusijom

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Estonija je saopćila da će spremna dočekati ilegalne migrante nakon što Finska zatvori granicu s Rusijom.

Finska danas zatvara svoju granicu s Rusijom koja je duga 1.300 km nakon što je zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka. Oni su optužili Rusiju da namjerno usmjerava migrante na finsku granicu kao oblik "hibridnog rata".

Sada susjedna Estonija, koja se također nalazi na granici s Rusijom, kaže da bi i ona mogla biti pogođena, iako se tek treba suočiti sa sličnim pritiskom na svojoj granici.

"Odluka Finske da zatvori sve granične prelaze na svojoj istočnoj granici ne mora nužno značiti da će se migracijski pritisak iz Rusije automatski preliti na naše granične prelaze ili zelenu granicu", rekao je estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Läänemets u izjavi za Euronews.

Međutim, dodaje, da to smatraju očekivanim scenarijem tako da su izvršili sve pripreme u slučaju da dođe do priliva migranata na estonske granice.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da nijedna grupa migranata nije stigla na estonski granični prijelaz Narva na sjeveroistoku u protekloj sedmici.

"Estonija neće dozvoliti nikome bez zakonskog prava i papirologije da uđe u EU preko naših graničnih prelaza", rekao je Läänemets.