Uvrede desničara
6

Estonija se izvinila što je njihov ministar nazvao finsku ministricu "prodavačicom"

A. P.
Mart Helme (Foto: EPA-EFE)
Mart Helme (Foto: EPA-EFE)
Estonija je jučer izvinila Finskoj nakon što je ministar unutrašnjih poslova njihove zemlje mladu ministricu susjedne Finske nazvao "prodavačicom", pokušavši na taj način da dovede u pitanje njenu sposobnost upravljanja državom.
Sedamdesetogodišnji Mart Helme, inače čelnik krajnje desnice, u subotu je u pokušaju ismijavanja 34-godišnje Sanne Marin i njene vlade, u kojoj su četiri ministrice mlađe od 35 godina izjavi: "Sada vidimo kako je jedna prodavačica postala premijerka i kako su drugi ulični aktivisti i neobrazovani ljudi također ušli u vladu".

Estonski predsjednik Kersti Kaljulaid zamolio je finskog kolegu Saulija Niinistoa da prenese izvinjenje premijerki i njenoj vladi, a estonska opozicija pozvala je ministra Helmea da odstupi s funkcije nakon ovog ispada.

Socijaldemokratkinja Marin je odrasla u siromašnoj porodici i prije početka studija radila je kao blagajnica. U svojoj poruci na Twitteru ona je kazala kako je ponosna na Finsku jer se u njoj i dijete iz siromašne porodice može obrazovati i ispuniti svoje ciljeve.

"Blagajnica može postati čak i premijerka", napisala je Marin.