Svijet
7

Ericu Freinu odbijena kaucija: Otkriveno šta je ranije pretraživao na internetu

Klix.ba
Policajci objašnjavaju tok hapšenja Erica Freina (Foto: AFP)
Ljubitelj srpskih uniformi i osumnjičenik za ubistvo Eric Frein pojavio se prvi put pred sudom gdje je odbijena kaucija koju je predložio njegov advokat, prenose američki mediji.

Podsjećamo, nakon skoro sedam nedjelja potjere, Frein je uhapšen u četvrtak u američkoj državi Pennsylvania. On je osumnjičen za ubistvo policajca Erica Matthewa.

Našoj javnosti Frein je poznat po fotografijama u kojima se nalazi u srpskim i četničkim uniformama. Zaljubljenik je u vještine preživljavanja i vojne doktrine vojski istočne Evrope, uključujući bivšu Vojsku Republike Srpske.

Kako navodi ABC, policija je saopštila historiju Freinovog pretraživanja interneta. On je mjesecima planirao skrivanje u šumi.

Između ostalog, Frein je pretraživao: taktiku specijalnih jedinica prilikom potjera, policijsku obuku za potjere, može li policija pratiti građane preko njihovih mobitela i kako bježati od potjere policije i specijalnih jedinica.

Osim toga, Frein je istraživao o lovu i pravim načinima za postavljanje zamki.

Frein je veoma malo govorio tokom prvog pojavljivanja u sudnici u Pike Countyju. Na pitanje sudije da li razumije optužbe koje su podnesene protiv njega, odgovorio je potvrdno.

Tužilac okruga Pike Ray Tonkin ranije je izjavio da će za Freina tražiti najstrožiju – smrtnu kaznu.