Istanbul, Ankara, Izmir
55

Erdoganova stranka gubi lokalne izbore u najvećim turskim gradovima od kemalista

S. M.
Ekrem Imamoglu (Foto: EPA-EFE)
Ekrem Imamoglu (Foto: EPA-EFE)
Čini se da je došlo do značajne promjene moći na lokalnim izborima u Turskoj na kojima u najvećim gradovima vodi Republikanska narodna partija (CHP) naspram AK Partije, koju predvodi turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

Pobjeda Ekrema Imamoglua u Istanbulu, i trijumf Mansura Yavasa u Ankari, drugom najvećem gradu, ukazuju na značajan poraz AKP.

Moguća pobjeda opozicije potencijalno signalizira oživljavanje njihovog političkog utjecaja, izazivajući dominaciju Erdogana.

Erdogan, koji je vodio Tursku više od dvije decenije, vodio je žestoku kampanju za svoju stranku da povrati kontrolu nad Istanbulom od rivala Imamoglua, sadašnjeg gradonačelnika i potencijalnog budućeg predsjedničkog kandidata.

Prema zvaničnim rezultatima zasnovanim na 41,43 posto otvorenih glasačkih kutija, Imamoglu je imao 50 posto podrške u poređenju sa 41,26 posto za izazivača AK Partije (AKP) Murata Kuruma, bivšeg ministra u Erdoganovoj nacionalnoj vladi.

"Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da je naklonost i povjerenje naših građana u nas zaista pokazano. Trenutna slika nas veoma raduje", rekao je Imamoglu.

Državna agencija Anadolija također je objavila djelimične zvanične izvještaje koji pokazuju da glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Imamoglu iz CHP-a zadao je Erdoganu i njegovoj AKP najveći izborni udarac za svoje dvije decenije na vlasti nakon pobjede na izborima 2019. godine. Predsjednik je udario još 2023. osiguravši reizbor i većinu u parlamentu sa svojim nacionalističkim saveznicima.

Prema djelimičnim rezultatima, CHP je vodeći u cijeloj zemlji sa skoro 39% glasova, prvi put u 35 godina.