Novi detalji
2

Erdoganov savjetnik izjavio kako je Khashoggijevo tijelo rastvoreno u kiselini

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Yasin Aktay, jedan od Erdoganovih savjetnika, izjavio je da su ubice saudijskog novinara Jamala Khashoggija najprije zadavili, zatim su mu raskomadali tijelo, a nakon toga su dijelove tijela rastopili u kiselini, čime su pokušali ukloniti dokaze.

Tijelo novinara Jamala Khashoggija rastvoreno je u kiselini nakon njegovog ubistva i kasapljenja tijela u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, rekao je savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana Yasin Aktay.

"Sada vidimo da Khashoggijevo tijelo nije samo raskomadano, osumnjičeni su se oslobodili tijela tako što su ga rastopili u kiselini", rekao je Yasin Aktay.

"Prema najnovijim informacijama koje smo dobili, razlog zbog kojeg su ubice raskomadale tijelo jeste da bi se ostaci kasnije mogli lakše rastvoriti u tečnosti. Oni su imali za cilj da osiguraju sve preduvjete za uklanjanje tragova", dodao je on.

Neimenovani izvor izjavio je za The Washington Post da su ubice Jamala Khashoggija možda upotrijebile kiselinu kako bi onemogućile njegovu sahranu i adekvatnu forenzičku analizu.

Međutim, sami forezničari su doveli u pitanje ovu teoriju zbog toga što rastvaranje tijela djelovanjem kiseline može trajati mjesecima, prenosi Guardian.

Naime, tijelo novinara još uvijek nije pronađeno i mjesec nakon njegovog nestanka 2. oktobra, kada je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da izvadi dokumente za vjenčanje, dok ga je njegova vjerenica Hatice Cengiz čekala ispred zgrade.