Svijet
1.1k

Erdogan: Više ne razgovaram s Obamom!

Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je prestao razgovarati sa američkim predsjednikom Barackom Obamom putem telefona, što ukazuje na sve veće tenzije između Ankare i Washingtona u vezi sa situacijom u Siriji i u Pojasu Gaze.

Turska, koja je žestoki protivnik sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu osjetila se izdanom kada su SAD odustale od vojne akcije protiv Damaska u septembru, piše AP.

"Prije sam Obamu zvao direktno. Ali pošto ne mogu dobiti očekivane rezultate u vezi sa Sirijom sada međusobno razgovaraju naši šefovi diplomatija", kazao je Erdogan u intervjuu za ATV.

Napomenuo je da sa američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom razgovara.

"Čujemo se, on mene zove, a i ja njega. Očekujem pravdu u ovom procesu. Nisam mogao ni da zamislim da mogu ovakve stvari očekivati od nekoga ko se javno zalaže za pravdu", kazao je turski premijer.

Inače, Erdogan i Obama su posljednji put telefonski razgovarali 20. februara kada je Bijela kuća objavila saopćenje u kojem su optužili Erdogana za pogrešno interpretiranje razgovora u javnosti.

Napetost i jaz između Turske i SAD-a je još veći nakon što je Erdogan otvoreno kritikovao izraelsku ofanzivu na opkoljeni Pojas Gaze i ubistvo više od 590 Palestinaca u dvije sedmice.

Erdogan je Izrael optužio za terorizam i genocid, a State Department je kazao da su riječi premijera Turske, koji se kandidovao i za predsjednika te zemlje, "pogrešne i uvredljive".