{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erdogan: UN je mirno gledao patnje naroda u Bosni

A
13.10.2012. u 14:40
320
102
Erdogan: UN je mirno gledao patnje naroda u Bosni
320
Erdogan: UN je mirno gledao patnje naroda u Bosni
Foto: Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan učestvuje danas na Istanbulskom globalnom forumu u Kongresnom centru u Istanbulu, javlja izvještač agencije Anadolija.
On je kazao da pravda zauzima veoma važno mjesto u evoluciji čovječanstva.
 
Erdogan je istakao da će lideri koji se rukovode pravdom i dobrom ostati upamćeni kao pozitivne ličnosti svjetske historije, dok će oni koji vladaju zlom i nasiljem biti prokleti i omraženi u narodu i historiji.
 
Turski premijer je potom kazao da veliki broj međunarodnih institucija, sa Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) na čelu ima problem s nedosljednošću.
 
"Niko ne može reći da su Ujedinjeni narodi izgrađeni na principu pravde i pravičnosti. Korištenjem veta od strane jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, moguće je završiti priču o svakom važnom pitanju. U tom slučaju uvjet za rješenje je reforma UN-a“, kazao je Erdogan.
 
Premijer Republike Turske je podsjetio da su ruke UN-a bile svezane i za vrijeme rata na Balkanu i stradanja stotina hiljada nevinih ljudi u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli i drugim mjestima. Isto tako, 20 godina poslije, UN je nemoćan i mirno prati patnje naroda Sirije.
 
"To je dokaz da postoji zajednica koja podržava, odobrava i ohrabruje režim Bashara al-Assada da ubija svoj nedužni narod. Želim da Vijeće sigurnosti shvati da svojim pasivnim odnosom spram sirijske krize i nezauzimanjem jasnog stava protiv zla u toj zemlji, ruši kredibilitet ove institucije“, zaključio je Erdogan.
 
Erdogan se osvrnuo i na svjetski trend povezivanja islamskog svijeta s terorizmom i opasnosti koje proizlaze iz toga.
 
"Sa drugog aspekta islamofobiju smatramo kao krik rasizma. To nije opasnost koja je prisutna samo u Zapadnim zemljama, već opasnost koja raste u cijelom svijetu.

"Mi vjerujemo u poslanstvo naših poslanika Muhameda, Isaa i Musaa a.s. Bez obzira šta o njima kažu druge vjere i kako ih poimaju. Naša vjera nije po narudžbi, ona je bezraspravna i neupitna.To je bit naše vjere“, rekao je, na kraju, Erdogan.
 
Forum su organizirali Ured za koordinaciju javne diplomacije Vlade Turske i Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja.
 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: