{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emine Erdogan: U Siriji ne želimo bosanski scenario

F
14.10.2012. u 16:30
10
57
Emine Erdogan: U Siriji ne želimo bosanski scenario
10
Emine Erdogan: U Siriji ne želimo bosanski scenario
Emine Erdogan (Foto: Anadolija)
Na međunarodnoj konferenciji o Mijanmaru koja se održava u Centru za umjetnost i kulturu u općini Zeytinburnu u Istanbulu, Emine Erdogan, supruga turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, istakla je kako čitav svijet treba uraditi mnogo više kako bi se spriječili nasilje i teror protiv Rohingya muslimana u Mijanmaru.
U toku svoga obraćanja, Emine Erdogan je podsjetila prisutne da je u augustu ove godine zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom posjetila Mijanmar kako bi skrenuli pažnju svijeta na teror kojem su izloženi muslimani u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

"Ono što smo tamo vidjeli je stvarno žalosno i očajno. U nekim mjestima su nestali svi članovi čitavih porodica. Teško je riječima opisati očajne poglede djece i žena koji mole za pomoć", kazala je Erdogan.

Ona je izjavila kako je osim nekoliko humanitarnih organizacija, Turska bila prva država koja je direktno pomogla muslimanima u Mijanmaru, dok su zapadne zemlje pasivno i neodlučno posmatrale dešavanja u toj zemlji.

"Ne smijemo zaboraviti da u regiji Arakan u Mijanmaru nije u opasnosti samo nekoliko miliona muslimana nego čitavo čovječanstvo. Svaka pomoć i podrška Arakanu je podrška čitavom čovječanstvu. Svako ko ne uputi pomoć Arakanu, kao da je povrijedio čitavo čovječanstvo", istakla je Erdogan.

Napomenula je da se slični slučajevi nasilja i krvoprolića dešavaju i u Somaliji, Palestini, Siriji i u još nekoliko mjesta u svijetu.

Erdogan je izjavila da je Turska među rijetkim zemljama koje su dostojanstveno i prijateljski prihvatile izbjeglice iz Sirije.

"Turska je odlučna da nastavi pružati normalne uslove za život sirijskim izbjeglicama kako bi spasila njihovu čast, dostojanstvo i živote. S druge strane, zapadne zemlje i međunarodne institucije, nažalost, pasivno i hladnokrvo posmatraju dešavanja u Siriji. Ovakvi dvostruki standardi se ne mogu prihvatiti", kazala je Erdogan.

Pojasnila je da Turska ima drugačiju misiju u međunardnoj politici za razliku od ostalih velikih svjetskih sila koje svako globalno pitanje posmatraju kroz perspektivu nacionalne sigurnosti i partikularnih nacionalnih interesa.

"Turska želi pružiti ruku solidarnosti i pomoći svakom nesretnom djetetu u svijetu. Moramo obrisati suze svakog unesrećenog čovjeka zato što mi na globalna pitanja ne gledamo kroz prizmu ekonomskog interesa, političke dominacije i vojne strategije", poručila je Erdogan.

Dodala je da se u Siriji ne smije ponoviti bosanski scenario kada su zapadne zemlje i međunarodne institucije na čelu sa UN-om nijemo pomatrali krvoproliće u ovoj zemlji.

"Tražimo da međunarodne organizacije za ljudska prava i međunarodna zajednica ne naprave istu grešku u Siriji kao što su napravili u prošlosti u Bosni, Iraku, Afganistanu, Africi i Južnoj Americi. Nadam se da će se oni koji danas žive u miru i blagostanju sjetiti da su se u prošlom stoljeću desila dva velika svjetska rata koji su odnijeli velike ljudske i materijalne žrtve. Moramo učiti iz prošlosti i pripremiti se za pametno djelovanje u budučnosti", kazala je Erdogan.

Na kraju je dodala da se čitav svijet mora zajednički suočiti s problemima koji prijete čitavom čovječantsvu.

"Naša glavna zadaća mora biti širenje milosrđa, saradnje i dobročinstva u svijetu. Čitav svijet zajedno, i istok i zapad i sjever i jug, mora odlučno i hrabro djelovati protiv gladi, smrtonosnih bolesti, nepravde, i etničkog i vjerskog fanatizma", rekla je supruga turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: