Svijet
2

Erdogan u Moskvi na sastanku s Putinom 9. i 10. marta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi 9. i 10. marta, saopćio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mogu to potvrditi. Pregovori (između Putina i Erdogana) su planirani", izjavio je Peskov novinarima, prenosi Russia Today.

Izvještaji o planiranom sastanku Putina i Erdogana pojavili su se ranije u turskim medijima. Turski čelnik učestvovat će u radi Visokog vijeća za saradnju Turske i Rusije.

Dvojica čelnika sastali su se ranije u oktobru prošle godine u Istanbulu, gdje su razgovarali o obnovi trgovine, gasovodu Turski tok i o vojnoj saradnji u Siriji.

Odnosi između Rusije i Turske poboljšali su se u posljednje vrijeme, nakon drastičnog pogoršanja u novembru 2015. godine kada su turske snage oborile ruski borbeni avion SU-24 koji je učestvovao u vojnim operacijama u Siriji.

Avion se srušio na teritoriju pod pobunjeničkom kontrolom u Siriji u blizini turske granice. Piloti su se katapultirali ali je jedan od njih ubijen u mitraljeskoj vatri militanata.