|

Erdogan: Turska će očistiti granično područje Sirije ako Rusija ne bude djelovala

Erdogan: Turska će očistiti granično područje Sirije ako Rusija ne bude djelovala
35
F
FENA
26.10.2019. u 20:08
79
komentara
35

dijeljenja
Erdogan: Turska će očistiti granično područje Sirije ako Rusija ne bude djelovala Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Tayyip Erdogan kazao je danas da će ukloniti kurdsku policiju YPG sa sjeveroistoka Sirije ukoliko Rusija ne ispuni obaveze temeljene na sporazumu koji je pomogao zaustaviti tursku ofanzivu u toj regiji.
Prema sporazumu koji su zaključili Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojna policija i sirijski graničari trebali bi ukloniti borce YPG-a unutar 30 km od granice u roku od šest dana. Rok završava u utorak.

Od utorka, ruske i turske snage počet će patrolirati užim, 10 km dugim kopnom na sjeveroistoku Sirije. Ankara vidi YPG kao terorističku organizaciju povezanu s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

Ofanziva na Siriju, pokrenuta nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump povukao 1.000 američkih vojnika s tog područja, izazvala je kritike turskih saveznika u NATO-u.

"Ako ovo područje nakon 150 sati ne bude očišćeno od terorista, tada ćemo sami srediti situaciju i obavit ćemo sve poslove čišćenja", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, javlja Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...