Svijet
0

Erdogan traži izvinjenje Izraela i daje podršku Palestincima

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Premijer Turske Tayyip Erdogan izjavio je da Ankara neće normalizirati odnose s Izraelom sve dok se vlada te zemlje ne izvine zbog ubistva devet turskih državljana na brodu koji je prenosio humanitarnu pomoć Palesticima u Gazi.

"Mi nismo, niti ćemo zaboraviti masakr naše braće. Odnosi između dvije zemlje se ne mogu normalizirati sve dok ne dobijemo zvanično izvinjenje od jevrejske države", izjavio je danas Erdogan prilikom susreta s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Istanbulu, prenosi AP.

U razgovoru s Abbasom, Erdogan je podržao stvaranje palestinske države i optužio Izrael za "prekomjernu upotrebu sile protiv Palestinaca".

Izraelski komandosi sredinom prošle godine su na jednom brodu koji je prenosio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi ubili devet turskih državljana, koji su navodno bili povezani s pripadnicima radikalnog Hamasa.

U Ankari su oštro osudili to "varvarsko ubistvo nevinih građana", koji su prenosili pomoć palestinskom narodu.

Izrael drži pod blokadom pojas Gaze kako bi spriječio naoružavanje pripadnika Hamasa, koji ne priznaje jevrejsku državu. Poslije tog krvoprolića odnosi između Turske i Izraela su potpuno poremećeni i našli su se"na ledu".

Ankara traži, pored izvinjenja, da vlada u Tel Avivu plati odštete porodicama ubijenih i da prekine blokadu Gaze, što u Izraelu odbacuju.