{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erdogan traži da Obama spriječi usvajanje rezolucije o "genocidu" u Armeniji

F
20.12.2010. u 18:46
0
20
Erdogan traži da Obama spriječi usvajanje rezolucije o "genocidu" u Armeniji
0
Erdogan traži da Obama spriječi usvajanje rezolucije o "genocidu" u Armeniji
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pisao je američkom predsjedniku i zatražio od njega da intervenira kako bi spriječio američke predstavnike da usvoje rezoluciju koja kvalificira masakre nad Armenima od 1915. do 1917. godine kao "genocid", izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova.
Premijer je uputio pismo Baracku Obami tražeći njegovu intervenciju u vezi s usvajanjem rezolucije koja bi bila "greška", izjavio je Ahmet Davutoglu na kojeg se poziva turska agencija Anadolija.

Turska je u prošlosti upozoravala da će rezolucija poremetiti odnose sa SAD-om. Nakon što je Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa odobrila u martu predloženu rezoluciju, Turska je povukla svog ambasadora iz Washingtona, a zatim ga nakon nekoliko sedmica vratila.

Rezolucija, koja bi već u utorak mogla doći pred predstavnike, poziva Obamu da "na precizan način kvalificira sistematsko i namjerno istrebljenje milion i po Armena kao "genocid".

"Naši američki sagovornici misle kao mi i ne mislimo da će tekst proći", naglasio je turski ministar istakavši važnost strateških odnosa između dva saveznika u NATO-u.

Armeni smatraju "genocidom" masakre i deportacije za vrijeme kojih je izgubilo život milion i po ljudi.

Turska tvrdi da je bilo između 300.000 i 500.000 mrtvih, ali da nisu bili žrtve kampanje istrebljenja, nego da su izgubili život u haosu posljednjih godina Otomanskog carstva.

Određivanje ovih događaja kao "geniocida" priznali su Francuska, Kanada i Evropski parlament.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: