Pružio podršku
134

Erdogan razgovarao s Haniyehom nakon izraelskog napada: "Odgovarat će za zločine"

SRNA/Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je razgovor s političkim liderom Hamasa Ismailom Haniyehom te mu je uputio saučešće povodom smrti trojice sinova koji su poginuli u izraelskom napadu u Pojasu Gaze.

"Predsjednik Erdogan je u razgovoru sa Hanijeom izjavio da će Izrael odgovarati na sudu zbog zločina protiv čovječnosti", navodi se u saopćenju nakon sastanka

Nešto ranije je objavljeno da su u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze poginula trojica sinova lidera Hamasa.

Prema navodima lokalnih medija, u istom napadu poginulo je nekoliko unučadi lidera Hamasa.

Haniyeh živi u Kataru uz druge članove političkog krila Hamasa.

"Krvlju mučenika i bolom povrijeđenih stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju", rekao je Haniyeh.

Haniyeh je rekao za Al Jazeeru da su njegova djeca posjećivala rodbinu za Bajram u kampu Shati u sjevernoj Gazi kada su bila meta.

Šef Hamasa osudio je ono što je opisao kao izraelsku brutalnost, ali je naglasio da palestinski lideri neće odustati ako na meti budu njihove porodice i domovi.

"Nema sumnje da je ovaj zločinački neprijatelj vođen duhom osvete i duhom ubistava i krvoprolića, i da ne poštuje nikakve standarde i zakone", rekao je Haniyeh, dodajući da je 60 članova njegove porodice ubijeno od početak rata.