Prvo obraćanje
521

Erdogan: Provodimo najvažniju reformu u historiji naše nacije

Piše: Er. M.
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se javnosti nakon što je dobio podršku nacije na referendumu o ustavnim promjenama. On je u obraćanju istakao da je ovo još jedan dokaz da AK partija ima podršku turskog naroda.

Erdogan je rekao da je Turska danas pokazala zrelost glasajući na referendumu o uvođenju predsjedničkog sistema u zemlji.

On je kazao da su nezvanični rezultati pokazali da je više od 51 posto birača glasalo "za" te se zahvalio svakom pojedinačnom građaninu koji je učestvovao bez obzira kako je glasao.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Sve dok narod ove zemlje podržava demokratiju Turska će imati snagu i sposobnost da prebrodi sve problem. Mi provodimo najvažniju reformu u historiji naše nacije", rekao je Erdogan.

Dodao je da su na primjeru državnog udara imali jasnu poruku nacije da podržava demokratiju ističući da je Turska danas glasala za sistem demokratije o kojem se priča više od 200 godina.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Teško je podržati promjene, a uvijek je puno lakše podržati status quo. Zahvaljujući rezultatima moći ćemo implementirati promjene koje sadrža 18 članova", kazao je Erdogan.

Rekao je da narod podržava njihovu vladavinu i da je to potvrđeno na današnjem referendum nakon čega se zahvalio premijeru Turske i ostalim funkcionerima.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ishod ovog referenduma pokazuje da je naša nacija odobrila ono što smo predložili, a to je sistem predsjedničke vladavine. Ovo je značajna promjena", rekao je Erdogan.

Kako kaže ustavne promjene imaju posebnu važnost zato što se time naglašava važnost predsjednika kao i ostalih dijelova vlasti.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Veoma je važno da živimo pod jednom zastavom i u jednoj zemlji. U cjelini gledano ovo je pobjeda Turske. Sve promjene ustava neće biti odmah implementirane već nakon izbora 2019. godine, a do tada imamo mnogo posla", kazao je Erdogan.

Istakao je da predsjednik neće moć postati neko ko iskorištava problem građana već će biti važno da im "uđe u srca i da ima prijedloge".

Foto: EPA
Foto: EPA

"Svi koji budu kandidati na izborima u ovoj zemlji morat će biti spremni na to. Svi referendumi kroz koje smo prošli, a bilo ih je osam, kada ih stavimo na sto onda možemo vidjeti koliko je posljednji značajan", rekao je Erdogan.

Na kraju je poručio da očekuje od podršku od saveznika, a naročito u borbi protiv terorizma.