Osudio ponašanje Izraela
0

Erdogan: Priznanje Palestine nije mogućnost već obaveza

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige u utorak u Kairu da priznanje palestinske države "nije mogućnost, već obaveza".

U govoru koji potvrđuje njegovu ambiciju da postane regionalni politički vođa, Erdogan je osudio ponašanje Izraela, ustvrdivši da "agresivnost" njegove politike "ugrožava budućnost izraelskog naroda" i predstavlja "prepreku miru".

"Izrael će izaći iz izoliranosti tek kad se počne ponašati kao odgovorna, ozbiljna i normalna država", rekao je Erdogan, kojem popularnost u arapskom svijetu raste zbog stajališta o Izraelu.

"Priznanje palestinske države jedini je ispravan put. To nije mogućnost, nego obaveza. Uz Božju pomoć, krajem mjeseca imat ćemo priliku vidjeti Palestinu u bitno drukčijem statusu u Ujedinjenim narodima", rekao je Erdogan.

"Stigao je čas za podizanje palestinske zastave u UN-u. Podignimo palestinsku zastavu i neka ona bude simbol mira i pravednosti na Bliskom istoku. Dajmo svoj doprinos osiguranju zasluženog mira i stabilnosti na Bliskom istoku", dodao je, prenijela je Hina.

Arapske zemlje će u Ujedinjenim narodima iduće sedmice istaknuti zahtjev za palestinskom državom sa svim obilježjima državnosti.

Palestinci su odlučili zahtijevati priznanje državnosti od Ujedinjenih naroda nakon dugogodišnjih pregovora s Izraelom u kojima nisu uspjeli ostvariti nezavisnu državu koju žele uspostaviti na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalemu - područjima koja su od rata 1967. pod izraelskom okupacijom.

Turska je posljednjih mjeseci jako snizila diplomatske odnose s Izraelom i potpuno obustavila svaku vojnu saradnju, pošto se Jerusalem nije htio ispričati za lanjski napad na turski humanitarni brod na putu za Gazu u kojem je ubijeno devet turskih državljana.