Svijet
1

Erdogan pozvao Rusiju: Samit u Parizu može biti prilika za popravak odnosa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još jednom je pozvao Rusiju da se kriza nastala nakon obaranja ruskog aviona riješi međusobno, te da se na taj način "drugima ne priređuje užitak".

Erdogan se obratio stanovnicima turskog grada Balikesira, na ceremoniji otvaranja zgrade Centra za obrazovanje pri Trgovinskoj komori ovog grada, a tom prilikom se osvrnuo i na posljednja dešavanja u vezi s pojačanim tenzijama s Rusijom. 

"Rusiji kažemo dođite da zajedno razgovaramo i riješimo ovaj problem unutar naših granica. Nemojte da ovu temu dovedemo do dimenzije koja će nanijeti štetu našim odnosima i nemojmo drugima priređivati užitak", poručio je Erdogan. 

On je još jednom podsjetio da se u ponedjeljak, 30. novembra, u Parizu održava Samit Ujedinjenih naroda za klimatske promjene, te da to može biti prilika za popravak odnosa. 

 Podsjećamo, turske zračne snage, u utorak, 24. novembra, oborile su ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog zračnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promjene pravac kretanja.