Najveći problem
404

Erdogan potpisao hitnu uredbu: Zabranjeno lasersko uklanjanje dlaka u kozmetičkim salonima

Klix.ba
Fotografija sa svečanog potpisivanja uredbe
Fotografija sa svečanog potpisivanja uredbe
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je 29. marta u svojoj palati okupio kozmetičare i potpisao do sada neviđenu hitnu uredbu o uklanjanju dlaka. Skup je nazvan "Za lijepu Tursku", a emitovan je uživo na državnoj televiziji.

Nakon jednosatnog razgovora o referendumu o ustavnim promjenama Erdogan je okupljenima pokazao hitnu uredbu na stolu, a nakon što je grupa kozmetičara stala oko njega na postolje potpisao je uredbu u direktnom TV prijenosu, objavio je Al-Monitor.

Također je pročitao dijelove zakona pažljivo izostavljajući riječi kako što su "uklanjanje dlaka", ali je toplo čestitao ženama na njihovoj predanosti.

Uredba o uklanjanju dlaka objavljena je 30. marta u Službenom listu, a stupila je na snagu odmah.

Stranka pravde i razvoja (AKP) od 2006. godine daje različite verzije zakona i ograničava mogućnosti kozmetičara. Dermatolozi raspravljaju o tome da li su određene vrste instrumenata za uklanjanje dlaka laserom štetne i treba li biti dopušteno njihovo korištenje u kozmetičkim salonima. Neki navode da je bilo na hiljade slučajeva gdje su ljudi zadobili opekotine ili trajne deformitete i infekcije zbog nepravilne primjene ove tehnologije. Ministarstvo zdravstva odlučilo je dati odobrenje za vršenje laserske depilacije samo bolnicama i određenim klinikama.

S obzirom na to da je u Turskoj još uvijek vanredno stanje zbog čega uklanjanje dlačica dobija direktan prijenos na televiziji i svečani prijem u palati? Nakon ovog događaja na društvenim mrežama uslijedili su zajedljivi komentari, a većina građana Turske bila je šokirana.

"U vremenu kojem trebamo jedinstvo i solidarnost što može biti toliko važno kao hitna uredba o uklanjanju dlaka?", pita se jedan građanin Turske na Twitteru.