Referendum u Turskoj
3

Erdogan poručio Turcima u Evropi: Usprotivite se fašističkom ugnjetavanju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je turske glasače u Evropi da se usprotive unucima nacista i podrže referendum kojim će biti napravljene izmjene ustava.

Ovo je još jedna u nizu Erdoganovih izjava na račun evropskih zemalja, s posebnim naglaskom na Njemačku i Holandiju, koje su zabranile turskim političarima da provedu kampanju za referendum. Optužio ih je za nacističke taktike zbog zabrane ministrima da održe govore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako predsjednik Turske mora prekinuti ovakva poređenja.

"Ovom odlučnošću nikada nećemo dopustiti da troje ili četvero evropskih fašista nanesu štetu ponosu i časti naše zemlje. Pozivam svoju braće i sestre da glasaju u Evropi i daju prikladan odgovor na ovo fašističko ugnjetavanje i unučad nacizma", rekao je Erdogan.

Erdogan računa na podršku iseljenika u Evropi, od kojih je 1,4 miliona u Njemačkoj, da će glasati za promjenu ustava koji će mu dati veće predsjedničke ovlasti. Ali, odnosi s Evropom su pogoršali kampanju. Prošlog mjeseca Erdogan je rekao kako će Turska ponovo izvršiti revaluaciju odnosa s EU, a možda čak i održati drugi referendum o tome treba li nastaviti pregovore o pridruživanju.

Erdogan je u ponedjeljak rekao kako bi problem o tome da li Turska treba ponovo uvesti smrtnu kaznu mogao riješiti referendumom, ukoliko bude potrebno.

"Evropskoj uniji se ovo ne sviđa. Ali boli me briga šta Hans, George ili Helga kažu, meni je bitno šta kažu Hasan, Ahmet, Mehmet, Ayse i Fatima. Bitno mi je šta Bog kaže. Ako je potrebno, ovaj problem ćemo riješiti još jednim referendumom", rekao je.

Turska je ukinula smrtnu kaznu prije više od 10 godina u okviru napora da se pridruži EU, ali je Erdogan pokrenuo priču o njenom vraćanju nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Istakao je da će vratiti smrtnu kaznu ako to odobri parlament.

Ukoliko do toga dođe, Turska prekida pregovore u priključivanju EU, poručili su evropski zvaničnici.